سرزمین هیرکانی
- قدمت 40 میلیون ساله
- تنوع بینظیر بومسازگانها
- از بزرگترین آبخوانهای کشور
سرزمین هیرکانی به دلیل کوههای سر به فلک کشیده البرز و دریای کاسپین از نابودی در امان مانده است این منطقه مادر جنگلهای اروپا و محل زادآوری بیش از 50 گونه درختی و 30 گونه درختچهای و 1000 گونه گیاهی است که همچون فرزندانی در دامان درختان سربه فلک کشیده میرویند و نهالهای نورسته و کوچکی که در جنگلها سر از بذر در میآورند حلقه حیاتی را با گونههای گیاهی درختان و درختچهها و علفها تشکیل میدهند. در این محدوده جغرافیایی، 6.3 میلیارد هکتار جنگل که حدود 0.6 میلیارد هکتار آن حفاظتشده است، قرار دارد. پنج پارک ملی، 39 اثر طبیعی ـ ملی، 11 پناهگاه حیاتوحش و 25 منطقه حفاظتشده. کشور آذربایجان در سال 1385 در اقدامی خواستار ثبت جنگلهای هیرکانی در یونسکو شد که موفقیتآمیز نبود. ایران توانست پس از 12 سال در تیرماه 1398 جنگلهای هیرکانی واقع در استان های گیلان، گلستان، مازندران، سمنان و خراسان شمالی را به ثبت جهانی برساند.
آیا به این پروژه علاقهمند هستید؟
سیاهکل
- بخشی از چهار لکه بزرگ هیرکانی
- از قدیمیترین مناطق جنگلی در آسیا
- مساحت بیش از 50 هزار هکتار
سیاهکل در لغتنامه دهخدا به معنی سیکل یا آبادی کنار کوه است. امروزه این قوم در محدوده کوچکی در کوهستانهای جنوبی گیلان در منطقه سیاهکل ساکن هستند. شهرستان سیاهکل به تنهایی بخشی از 4 لکه بزرگ پوشش گیاهی و سبز هیرکانی در گیلان را در بر دارد و با کوهستانهایی پوشیده از درختان بلند و متنوع پهنبرگ سرزمینی متفاوت را با فرهنگ، اعتقادات و آیینها و سنت خاص خود تا حدودی حفظ کردهاند. در ناحیه کوهستانی و کوهپایهای سیاهکل گروههایی از مردم همچنان پوششهای بومی و لباسهای دست دوز خود را حفظ کردهاند. شهرستان سیاهکل دارای جنگلهای وسیع هیرکانی است که از قدیمیترین مناطق جنگلی در آسیا بوده و مساحت آن بیش از 50 هزار هکتار است. رودخانههای مهم سرریز شده از کوهستانهای بلند سياهكل دیسامرود و شمرود و همچنین کانال انحرافی آببند سنگر است. در بخش جنوبی یا همان حوزه جنوبی نیز رودخانههای کوچک و بزرگ متعددی وجود دارد. سیاهکل را میتوان به کتابی تشبیه کرد بخشی از آن ناخوانده و ناشناخته و دست نخورده مانده که شاید باید ناخوانده گذاشت.
آیا به این پروژه علاقهمند هستید؟
لیشک
- 400 هکتار در گوشهای دنج
- منطقه جلگهای معتدل و مرطوب
- درختان پهنبرگ هیرکانی با قدمت زیاد
نام لیشک از نوعی حلزون به نام لیسک گرفته شده است که آفت مزارع سبزیجات و صیفی جات است. از نامهای قدیمی آن گوری محله است و بقعهای با پل خشتی قدیمی آثار به جامانده از فرهنگ و رسوم و شیوه زندگی مردمان منطقه با وسعتی حدود 400 هکتار بهشتی جامانده در گوشهای تقریبا دنج است. این منطقه جلگهای معتدل و مرطوب پوشیده با درختان پهنبرگ هیرکانی که از قدمت زیادی برخوردار هستند و در فصلهای مختلف سال به ویژه پاییز به واسطه وجود درختان زیبای انجیلی، افرا، بلوط، راش و انواع درختچههای مختلف به هزاران رنگ دیده میشود و جلوهای بسیار دیدنی به این منطقه میدهد. در این منطقه به سبب بادهای گرم فصلی درختان و علفهای خشک دچار آتشسوزی میشود و آسیب زیادی به منطقه جنگلی آن وارد آورده است که نیازمند تیمار و احیای دوباره است. در واقع اگر بخواهیم تکهای کوچک از گیلان را در یک وسعت 400 هکتاری ببینیم بیشک لیشک بهترین جا است با چشماندازی بسیار زیبای و رد پای کوچکی از گذشته که به سمت فراموشی و حذف شدن میرود که باید حفظ شود.