مقدمه
نگرانیهای محیطزیستی و نیاز مبرم به راهکارهای پایدار باعث شده تا پروژههای بسیاری در جهت کاهش اثرات مخرب انسان به وجود بیایند.
مفهوم صفر خالص (Net Zero) نیز یکی از راهکارهایی است که نور امیدی برای دستیابی به آیندهای پایدار تلقی میشود.
صفر خالص یا نت زیرو (Net Zero) یک مفهوم حیاتی در بحثهای جهانی مرتبط با تغییرات آبوهوا با هدف محوری متعادل ساختن گازهای گلخانهای تولیدشده با مقدار حذف شده از جو است. دستیابی به صفر خالص شامل کاهش انتشار گازهای گلخانهای، تا حد امکان نزدیک به صفر است.
ایجاد این تعادل برای مبارزه با تغییرات آبوهوایی یک قدم اساسی و تضمینی است برای این که کل گازهای گلخانهای انتشاریافته در جو، با اقداماتی که مقداری را حذف میکند، جبران شود.
پروژه صفر خالص یا نت زیرو شامل حسابداری دقیق انتشار گازهای گلخانهای در بخشهای مختلف از جمله انرژی، حملونقل، کشاورزی و جنگلداری است که میبایست رویکردی شامل استراژیهای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و تکنیکهای حذف کربن برای جبران اثرات مخرب محیطزیستی میشود.
از آنجایی که کره زمین با سرعت نگرانکنندهای در حال گرمشدن است، ما شاهد رویدادهای شدید و مکرر مرتبط با آبوهوا هستیم. مثل آتشسوزی، طوفان، خشکسالی، سیل و…. این رویدادها تنها تهدیدهای قابل توجهی برای زندگی و معیشت انسانها بهوجود میآورند، بلکه مشکلات دیگری مثل نابرابریهای اقتصادی و مسائل محیطزیستی موجود را تشدید میکنند.
علاوه بر این، دستیابی به نت زیرو، مزایایی فراتر از کاهش تغییرات اقلیمی دارد؛ یعنی میتواند نوآوری را تقویت کند، موجب پیشرفت در فناوری میشود و فرصتهای جدیدی را برای رشد اقتصادی پایدار و ایجاد شغل فراهم میسازد.
کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و انتقال به منابع انرژی تجدیدپذیر مثل انرژی خورشیدی، بادی و… اهمیت بسیاری در دستیابی به صفر خالص دارد. این مرحله شامل حذف تدریجی وابستگی به سوختهای فسیلی و سرمایهگذاری در زیرساختهای انرژی پاک است.
نکته مهمی که نباید فراموش کرد این است که پذیرش اقدامات مربوط به بهرهوری انرژی در صنایع، ساختمانها و حملونقل میتواند به طور قابل توجهی انتشار گازهای گلخانهای را کاهش دهد. از به کارگیری فناوریهای کارآمد انرژی گرفته تا بهینهسازی فرآیندها، هر تلاشی برای کاهش ردپای کربن پراهمیت است.
پیادهسازی فناوریهای CCS شامل جلوگیری از انتشار دیاکسیدکربن از فرآیندهای صنعتی و تولید و ذخیره ایمن برق است. این رویکرد باعث کاهش انتشار گازهای گلخانهای از بخشهایی است که کربنزدایی کامل در آنها با چالشهای بسیاری همراه است.
گسترش پوشش جنگلها و احیای زمینهای تخریب شده نقشی اساسی در این پروژه دارند. درختان با فوتوسنتز، به طور طبیعی دیاکسیدکربن را از جو زمین جذب میکنند.
اجرای شیوههای پایدار در کشاورزی نیز میتواند به جمعآوری کربن از خاک کمک کند و انتشار گازهای گلخانهای ناشی از تغییر کاربری زمین را کاهش دهد.
تحقیق و توسعه برای دستیابی به فناوریهای پیشرفتهای که دستیابی به اهداف صفر خالص را تسهیل میکنند، بسیار مهم و ضروری است تا بتوان سیاره زمین را از آسیبهای سوختهای فسیلی احیا کرد.
یکی از راههایی است که ما به کسب و کارهای پیشنهاد میدهیم استفاده از مسیر صفر خالص برای از میان بردن یا کاهش رد پای (نت زیرو) خود بر سیاره زمین است که با حرکت در این مسیر گواهی و نشان ترسیب کربن دریافت کنند.
همه فعالیت ها از جمله حمل و نقل، بازیافت، گرمایش و سرمایش، انرژی، محل اقامت، سفر کاری، زنجیره تامین، زیرساخت، پذیرایی و … دیاکسیدکربن تولید میکنند؛ شما میتوانید با ورود به سایت بانی جنگل رد پای کربن خود را ارزیابی و با مشارکت در پروژه بانی جنگل و احیای اکوسیستم آثار گازهای گلخانه ای خود را جبران کنید.
هدف صفر خالص:
به کسب و کارهای در دستیابی به اهداف بلندمدت خود در مسیر صفر خالص برای دریافت نشان باید حدود 90درصد از اننتشار مستقیم و غیرمستقیم کل زنجیره ارزش خود را تا پایان 1410 کاهش دهند.
هدف صفر خالص که در امتداد خود به مسیر اهداف بانی جنگل متصل میشود مطابق با الزامات توافقنامه پاریس و توافقنامه آذربایجان برای کاهش گازهای گلخانهای است؛ که این اهداف بر اساس استانداردهای شناخته شده جهانی و نیز معیارها و مشخصات استاندارد SBTi است.
استاندارد SBTi یک چهارچوب جهانی برای هدفگذاری شرکتها در راه مقابله با تغییرات اقلیم است، که این استاندارد بر اساس رد پای کربن کل کسب و کار مطابق با پروتکل گازهای گلخانهای (GHG Protocol) است.
مزایای حضور شرکت ها در مسیر صفر خالص:
چگونه یک کسب و کار صفر خالص داشته باشیم:
شما می توانید وارد سایت بانی جنگل شوید یا از طریق ایملی [email protected]، درخواستتان را ثبت کنید و سفر صفر خالص خود را آغاز کنید. ما در تمام مراحل هم دوش شما آماده پاسخگویی هستیم.
پس از طی مسیر و جبران رد پای کربن شما میتوانید نشان صفر خالص را دریافت و در صفحه یا سایت خود درج نمایید، این نشان، نشان دهنده اقداماتی است که برای دوره درج شده در زیر لوگو برای کاهش رد پای کربن خود و حرکت در مسیر پایداری اجرایی نمودهاید.
اولین قدم برا داشتن یک مسیر جبران رد پای کربن محاسبه میزان انتشار کربن مسیر کسب و کار و فعالیت های سازمانی است. برای این اقدام ما نیاز به جمع اوری داده و اطلاعات از فعالیت های سازمانی شما داریم که این عمل از طریق شناسایی منابع مصرفی و نیز تولیدات و خدمات ارایه شده، صورت می پذیرد. بر اساس یکی از شناخته شده ترین استانداردهای بین المللی برای تجزیه و تحلیل و گزارش گری ردپای کربن (GHG Protocol) دامنه انتشار کربن در تمام فعالیت های سازمان اندازه گیری و محاسبه می شود.
پس از محاسبه و اندازه گیری، گزارشی وضعین میزان انتشار کربن ناشی از فعالیت های سازمان را تحلیل می کند، بر اساس این گزارش می توان نسبت به بهبود فرآیندها و بهینه سازی آن برای کاهش انتشار کربن اقدامات موثری را تعریف نمود.
ما به شرکتها چه میدهیم
توضیحات داخلی:
راهنمای اعطای نشان صفر خالص
عنوان | توضیحات | زمان استفاده |
نشان برنزی | اگر رد پای کربن 2 تا 5 ماه خود را خنثی کند | 2 تا 5 ماه |
نشان نقرهای | اگر رد پای کربن 5ماه و 1 روز تا 9 ماه خود را خنثی کند | 5 تا 9 ماه |
نشان طلایی | اگر رد پای کربن 10 ماه و 1 روز تا 12 ماه خود را خنثی کند | 10 تا 12 |
لازم بذکر است که زمان استفاده از نشان، از روز اهدای گزارش و نشان محاسبه خواهد شد |
یکی از پروژهها همکاری صفر خالص در این پروژه پویش «ریشه در سنگ» است که میتوانید اطلاعات آن را در اینجا ببینید